DİYET ve AKCİĞER SAĞLIĞI
Sigara, nargile ve benzeri ürünler tüketmeyerek, düzenli egzersiz yaparak akciğerlerimizi koruyoruz. Peki bu yaptıklarımızı diyetimizle destekliyor muyuz? Peki akciğer sağlığımızı desteklemek için neler tüketmeliyiz ? Nasıl bir diyet uygulamalıyız ? Gelin bu soruların cevabını birlikte arayalım.
Diyet Akciğer Sağlığına Önemli Bir Katkıda Bulunabilir
Vitaminler, mineraller, antioksidan bileşenler, yağ asitleri, probiyotikler ve prebiyotik tüketimi ve spesifik diyet düzenlerine bağlılık, solunum yolu hastalıklarının gelişimi ile ilişkilendirilmiştir [1].
Çeşitli diyet düzenleri solunum yolu hastalığı riskine bağlanmıştır. Akdeniz diyetinin, epidemiyolojik çalışmalarda alerjik solunum hastalıklarına karşı koruyucu etkileri olduğu bulunmuştur. Bu diyet kalıbı, minimal işlenmiş bitkisel gıdaların bol tüketimi; meyve, sebzeler, ekmekler, tahıllar, baklagiller, kuruyemişler ve tohumlar, düşük-orta dereceli süt ürünleri, balık, kümes hayvanları ve şarap tüketimi ile düşük kırmızı et tüketimini içerir. Yüksek miktarda zeytinyağı tüketimi, düşük doymuş yağ içeren bir diyet sağlar. Çocuklarda, birçok çalışma Akdeniz diyetine bağlılığın alerjiler, hırıltılı soluma ve astım semptomları üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. İspanya’da yapılan bir araştırmada, hamilelik sırasında Akdeniz diyeti ağırlıklı beslenmenin, çocuklarda mide rahatsızlıklarına karşı koruyucu olduğu gösterilmiştir. Japonya’da yapılan bir çalışmada, Akdeniz diyetine uyma ve astım kontrolü arasında güçlü bir ilişki olduğunu bildirmesine rağmen, yetişkinlerde bu diyet düzenini destekleyecek daha az kanıt vardır [2].
devamı için tıklayın