Hindistancevizi Sütü Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Güney Doğu Asya’da bol miktarda yetişen hindistancevizi, lezzeti ve sayısız sağlık yararları ile ünlü bir besindir. Yan ürünlerinden biri olan hindistancevizi sütünün, dünyadaki en sağlıklı gıdalardan biri olduğu bilinmektedir. Tayland ve diğer Güneydoğu Asya mutfaklarında sıklıkla bu süte rastlanır. Ayrıca Hawaii, Hindistan ve bazı Güney Amerika ve Karayip ülkelerinde de popülerdir. Hindistancevizi Sütü Nasıl Elde Edilir? Hindistan cevizi sütü ile suyu sıkça karıştırılmaktadır. Suyu hindistancevizi içindeki sıvı iken, sütü meyvenin etli beyaz kısmından elde edilir [1]. Farklı yöntemlerle, farklı akışkanlıklara ve yağ miktarlarına sahip hindistancevizi sütü yapılabilmektedir. C vitamini, folat, selenyum ve diğer iz minerallerinin yanı sıra, magnezyum, bakır, demir için harika bir kaynaktır. Bununla birlikte, hindistancevizi sütü bazı doymuş yağlarca yüksektir, bu nedenle ölçülü olarak tüketilmesi gerekmektedir [2]. Bir bardak hindistancevizi sütü, epey iyi miktarda protein ve lif içermektedir. Bu da onun çok yönlü ve besleyici bir içecek olmasını sağlar. Hindistan cevizi sütü; laktoz, soya, yemiş ürünleri veya tahıllardan arınmış olduğu için, süt ve diğer tahıl bazlı sütlere alerjisi olan herkes için iyi bir seçenektir. Ayrıca, veganlar ve bitki temelli beslenenler için sağlıklı bir seçenektir [3]. Hindistancevizi sütü, sağlık için faydalı olan ürünlerde klasik olarak rastladığımız kötü tat-koku yerine sahip kremamsı dokusu ve hafif doğal tatlılığıyla tüketimini kolay hale getirmektedir.
Peki Hindistancevizi Sütü Sağlığa Faydalı Mıdır?
Hindistancevizi sütü bazı kültürlerde “mucize sıvı” olarak kabul edilmiştir. Neden mi? Çünkü vücudun bağışıklık sistemini koruma ve hastalıkları önleme gibi pek çok yeteneğe sahiptir.
Hindistan cevizi sütünün yağ içeriği oldukça yüksektir, ancak bunlar kalp sağlığını dengelemeye yardımcı olabilecek “iyi” yağlar olarak kabul edilir. Daha spesifik olarak belirtecek olursak, yapılan araştırmalar sonucu, hindistancevizi sütünün kontrollü tüketiminin “kötü” kolesterol seviyelerini azaltabildiği ve vücutta “iyi” kolesterol seviyelerini arttırabildiği, bunun da damar sertliğini önlediği ve kalp krizi ile felç riskini azalttığı keşfedilmiştir [4].
Hindistancevizinde bulunan “orta zincirli” yağ asitleri, diğer yağ formlarının aksine karaciğer tarafından doğrudan kullanılır. Bu durum, kişinin hem bilişsel hem de fiziksel enerji ihtiyacı olduğunda, kişiye en hızlı ve sağlıklı desteği sağlar [5].
Hindistan cevizi sütündeki spesifik yağ asidi türleri, metabolizma hızını çeşitli şekillerde arttırırken, açlığı bastırır ve gün içerisinde total olarak bakıldığında daha düşük kalori alımını sağlar.
Hindistan cevizi sütü, kollajen liflerine sertlik ve elastikiyet sağlayan bakır ve C vitamini içerir; bu da cildinize ve kan damarlarınıza esneklik sağlamaktadır. Bu sayede, kan damarlarında düzgün bir kan akışı sağlanır ve kan basıncındaki dalgalanmalar en aza indirgenmiş olur. Ayrıca kırmızı kan hücrelerinin en çok gereksinim duyduğu element olan demir için hindistancevizi harika bir kaynaktır [6]. Kansızlığı önleyerek, vücutta en çok ihtiyaç bulunan bölgelerde kan akışını ve oksijenlenmeyi arttırabilir.
- Pehowich DJ , Gomes AV , Barnes JA. Fatty acid composition and possible health effects of coconut constituents. The West Indian Medical Journal [01 Jun 2000, 49(2):128-133]
- Chee C. Seow Choon N. Gwee. Coconut milk: chemistry and technology. Chee C. Seow School of Industrial Technology, Universiti Sains Malaysia, 11800 Penang, Malaysia. Fax: (60 04) 6573678.
- Swati Sethi, S. K. Tyagi. Plant-based milk alternatives an emerging segment of functional beverages: a review. J Food Sci Technol. 2016 Sep; 53(9): 3408–3423.
- Trinidad P. Trinidad Anacleta S. Loyola, Aida C. Mallillin, Divinagracia H. Valdez. The Cholesterol-Lowering Effect of Coconut Flakes in Humans with Moderately Raised Serum Cholesterol. Journal of Medicinal FoodVol. 7, No. 2
- Pongkiat Kankirawatana, Suthida Kankirawatana. Ketogenic diet : An alternative treatment for refractory epilepsy in children. Journal of the Medical Association of Thailand = Chotmaihet thangphaet 84(7):1027-32 · August 2001
- David Sh, D Rittenberg. The life span of the human red blood cell. The Journal of Biological Chemistry 166, 627-636.