ELMANIN YARARLARI
Elma yılın on iki ayında dört mevsiminde de bulunur. Yeşili, kırmızısı, sarısı, tatlısı, ekşisi hem görüntü olarak hem de tat olarak insanlara cazip gelmektedir. Kışın hasta olduğumuzda ıhlamurla kabuğunu kaynattığımız, diyet yaparken canımız tatlı istediğinde yediğimiz fonksiyonel bir meyve olan elamanın sağlığa birçok yararı vardır. Şimdi bu fonksiyonel meyveye bir de biz yakından bakalım. Elma engin bir antioksidan fitokimyasal kaynağıdır Elmalar, dünyadaki en eski ve popüler meyvelerdendir. Çin şu anda dünyanın en büyük elma üreticisidir. Elmalar çoğunlukla taze tüketilirken, içecek, reçel, jöle ve diğer yiyecek formlarında işlenir. Elmada da bolca bulunan polifenoller biyoaktif antioksidan bileşiklerdir. Yapılan çalışmalar, meyve ve sebzelerde yüksek bir diyetin kardiyovasküler hastalık ve kanser gibi kronik hastalık riskini azaltabileceğini ve meyve ve sebzelerdeki fenolikler, flavonoidler ve karotenoidler de dahil olmak üzere fitokimyasalların kronik hastalık riskinin azaltılmasında önemli bir rol oynayabileceğini göstermektedir. Elmalar, yaygın olarak tüketilen, zengin bir fitokimyasal kaynağıdır ve çeşitli çalışmalar, elma tüketimini bazı kanser, kardiyovasküler hastalık, astım ve diyabet riskinin azalmasıyla ilişkilendirmiştir. Laboratuvarda elmaların çok güçlü antioksidan aktiviteye sahip olduğu, kanser hücrelerinde etkili olduğu, lipit oksidasyonunu azalttığı ve kolesterolü düşürdüğü bulundu. Elmanın fitokimyasal bileşimi, farklı elmalar arasında büyük farklılıklar gösterir ve ayrıca meyvenin olgunlaşması ve olgunlaşması sırasında fitokimyasallarda küçük değişiklikler olur. Depolamanın elma fitokimyasalları üzerinde etkisi çok azdır veya hiç etkisi yoktur, ancak işlem, elma fitokimyasallarını büyük ölçüde etkileyebilir [1, 2].
Kişi Başına Elma tüketimine Göre
Elmalar Kuzey Amerika ve Avrupa diyetindeki en iyi diyet polifenol kaynaklarından biri olarak bulunur. Elmada bulunan polifenoller, nispeten etkili antioksidanlardır ve kardiyovasküler hastalıklar, kanserler ve nörodejeneratif hastalıklar dahil olmak üzere çeşitli kronik hastalıkların önlenmesinde çeşitli biyolojik etkilere sahip oldukları gösterilmiştir. Elmalar, esas olarak flavonoidlere, sinamik ve benzoik asitleştiricilere ait 60’tan fazla farklı fenolik bileşik içerir. Elma flavonoidleri esas olarak, antosiyaninler, flavan-3-ollar, prosiyanidinler ve flavonollerden oluşan 3-hidroksi flavonoidlerdir. Asfloridzin gibi dihidrokolonlar, elmalardaki eşsiz ve baskın flavonoid öncüleridir. Polifenollerin dağılımı ve konsantrasyonları elma meyvesi içerisinde, elma çeşitlerinin arasında büyük farklılıklar gösterir. Elma kabukları, etli kısımdan ya da çekirdeğinden daha yüksek seviyede polifenollere sahiptir ve ayrıca kersetin glikozitler ve siyanüringalaktosid gibi flavonoidlerde bol miktarda bulunur. Et ve çekirdek göreceli olarak yüksek konsantrasyonlarda klorojenik asite sahiptir [3,4].
Bu lezzetli ve zengin antioksidan kaynağını bol bol tüketelim!
REFERANSLAR
- Tsao, R. (2016). Apples. Encyclopedia of Food and Health. 10.1016/B978-0-12-384947-2.00040-4.
- Boyer, Jeanelle & Hai Liu, Rui. (2004). Apple phytochemicals and their health benefits. Nutrition journal. 3. 5. 10.1186/1475-2891-3-5.
- Rupasinghe, H P Vasantha & Thilakarathna, S & Nair, Sandhya. (2013). Polyphenols of apples and their potential health benefits. Polyphenols: Chemistry, Dietary Sources and Health Benefits. 333-368.
- Bondonno, Nicola & Bondonno, Catherine & C. Ward, Natalie & Hodgson, Jonathan & D. Croft, Kevin. (2017). The cardiovascular health benefits of apples: Whole fruit vs. isolated compounds. Trends in Food Science & Technology. 69. 10.1016/j.tifs.2017.04.012.