At Kuyruğu’nun Faydalarını ve Kullanımını Keşfedelim!

Halk arasında kırkkilit otu olarak da bilinen at kuyruğu bitkisinin saymakla bitmeyecek faydaları arasında bağışıklığı güçlendirme, ağrı kesici, antibakteriyel, antimikrobiyal, antioksidan etkilerin yanı sıra solunum problemlerini hafifletme etkisi de bulunmaktadır. Ayrıca cilt irritasyonunu yatıştırmaya, kemikleri korumaya, ağız sağlığını geliştirmeye, diyabet tedavisine ve saç bakımını desteklemeye yardımcı olur [1].

At Kuyruğu’ nun Tarihteki Kullanımı

At kuyruğu bitkisi, iki farklı gövdeye sahip olabilen, ilkel ve eşsiz bir bitkidir. Latince adı “Equisetum” at kılı anlamına gelmektedir. Yeşil renkte ve kıvrılan gövdesi at kuyruğuna benzediğinden bu ismi almıştır. Avrupa, Asya, Orta Doğu ve Kuzey Amerika’da yetişir. İçeriğindeki “silis” doğal bir aşındırıcıdır, bu nedenle at kuyruğu, eski zamanlarda metali temizlemek veya cilalamak için kullanılırdı. Ayrıca, mutfak eşyaları ve hassas sanat eserlerini temizlemek için toz halinde satılırdı.

At kuyruğunun tıbbi özellikleri eski zamanlardan beri biliniyordu ve Romalı Doktor Galen, bu acı bitkiyi yaraları iyileştirmek, dizanteri ve mide ülserini tedavi etmek için önermiştir [2]. 

16. yüzyıldan beri atkuyruğu diüretik olarak böbrek taşlarını ve idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Tozu, tüberkülozu tedavi etmek için yiyeceklerle karıştırılmıştır. Yeni bulgular, dokulardaki sıvı dengesini düzenlemek gibi bazı geleneksel kullanımları bile doğrulamaktadır [3].

At Kuyruğu’ nun İyileştirici Özellikleri Yüksek Silis İçeriğine Bağlıdır

Silikon, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu, nadir bulunan, günlük diyetle yeterli miktarda alınamayan, bu yüzden sık sık takviye alınması gereken minerallerden biridir. Kalsiyumun sabitlenmesine yardımcı olur ve eğer vücut bu mineralden daha fazla miktarda depolarsa, daha güçlü kemikler ve tendonlar oluşturabilir [4]. Bununla birlikte at kuyruğu, yaşlandıkça kemik mineral yoğunluğunu ve bütünlüğünü korumada kilit bir unsur olan yüksek silikon konsantrasyonlarına doğal olarak sahiptir.

Yaralanma, artrit veya herhangi bir durumdan dolayı vücudunuzun bazı bölümlerinde düzenli olarak ağrı, şişlik, iltihaplanma yaşarsanız at kuyruğu çayı veya takviyelerini diyetinize eklemeniz faydalı olabilir [5]. Bitkide bulunan ağrı kesici ve iltihap sökücü bileşikler, bu semptomları hızlı bir şekilde hafifletebilir ve günlük ritminize dönmenize yardımcı olabilir.

At kuyruğu özü, bağışıklık sisteminizi tehlikeye atabilecek yabancı patojenlerin ve maddelerin istilasına karşı koruyabilecek antibakteriyel ve antiseptik özelliklere sahiptir [6].

Antioksidan Özellikleri Biliş Gücünü de Arttırır

Yapılan araştırmalarda, sinir iletimi verimliliğinin azalmasına neden olan serbest radikaller üzerinde at kuyruğunun antioksidan etkilerine bakılmış; bu serbest radikaller elendiğinde sinir iletim yolu verimliliğindeki artıştan ötürü bilişsel yeteneğin de yükseldiği görülmüştür [7].

Bitki kurutulup demlenerek çay şeklinde tüketilebilir. Suyu gargara yapıldığında bademcik, ağız içi iltihaplarına iyi gelir. Harici olarak kullanılan, at kuyruğu içeren krem ürünleri de mevcuttur. At kuyruğu, özellikle büyük miktarlarda yenildiğinde hayvanlarda zehirli olabilir, bazı durumlarda genç hayvanların ölümüne neden olduğu görülmüştür. İnsanlarda vücutta potasyum, tiamin ve B1 vitamini düzeylerini düşürebilir. Hamile kadınlar veya emziren kadınlar at kuyruğu almamalıdır.

Kaynaklar;

  1. https://www.homeremediesweb.com/horsetail-health-benefits.php
  2. Michael Castleman. The New Healing Herbs: The Classic Guide to Nature’s Best Medicines Featuring the Top 100 Time-Tested Herbs. Rodale, Apr 21, 2001 – Health & Fitness
  3. Carneiro, Danilo Maciel, et al. “Randomized, Double-Blind Clinical Trial to Assess the Acute Diuretic Effect of Equisetum Arvense (Field Horsetail) in Healthy Volunteers.” Evidence-based Complementary and Alternative Medicine : eCAM 2014 (2014): 760683. PMC. Web. 10 Mar. 2016
  4. G. Holzhüter, K. Narayanan, T. Gerber. Structure of silica in Equisetum arvense. Analytical and Bioanalytical Chemistry June 2003, Volume 376, Issue 4, pp 512–517
  5. Fabrı́cio Hoffmann Martins, Do Monte, Michael Russia, Vanusa Maria Nascimento, Bispo Lanziottia.  Antinociceptive and anti-inflammatory properties of the hydroalcoholic extract of stems from Equisetum arvense L. in mice.  Pharmacological Research Volume 49, Issue 3, March 2004, Pages 239-243.
  6. Robin DiPasquale. Effective Use of Herbal Medicine in Urinary Tract Infections. Journal of Dietary Supplements Volume 5, 2008 – Issue 3
  7. Annamaria Pallag, Gabriela Adriana Filip, Diana Olteanu, Simona Clichici, Ioana Baldea, Tunde Jurca. Equisetum arvense L. Extract Induces Antibacterial Activity and Modulates Oxidative Stress, Inflammation, and Apoptosis in Endothelial Vascular Cells Exposed to Hyperosmotic Stress.  Oxid Med Cell Longev. 2018; 2018: 3060525. Published online 2018 Feb 14.