Trend Alarmı: Soya Sütü!
Kahvenizi soya fasulyeli alır mıydınız? Daha doğru bir ifadeyle soracak olursak, soya fasulyesinden süzülerek elde edilmiş olan sütü, günlük diyetinize eklemeye hazır mısınız? Soya sütü, özellikle popüler kültürün de etkisiyle, son zamanlarda adını çok daha sık duymaya başladığımız, bitkisel bir protein kaynağıdır. Süt ürünlerine alerjiniz varsa veya genel olarak inek sütünün tadından hoşlanmıyorsanız, benzer bir alternatif olarak soya sütüne yönelebilirsiniz. Soya Sütü Nasıl Elde Edilir? Soya sütü; bezelye ailesi üyesi bir baklagil olan soya fasulyesinden özütlenen, yağsız bir süt ürünüdür. Soya sütü ve diğer soya ürünleri, Asya mutfağının geleneksel hammaddesidir. Soya ürünleri, protein içeriği yüksek olduğu için et içeren ve vejetaryen olmayan yemeklerin yerini alabilirler. Bu da onları, vegan ve vejetaryen diyetleri takip eden insanların arasında popüler hale getirmektedir.
Soya sütünün alternatif bir gıda olmasının yanı sıra pek çok sağlık faydası da bulunmaktadır. Günlük diyete eklenen soya sütünün sağlık edinimlerini gelin beraber öğrenelim.
Soya sütü size, soyaya alerjiniz olmadığı sürece; hipertansiyon, diyabet, meme kanseri, kalp sorunları ve obezite gibi pek çok sorunu önlemede yarar sağlayacak sağlıklı besinlerle doludur.
Yaklaşık bir bardak soya sütünde;
100 kilokalori enerji
8 g karbonhidrat
7 g protein
120 mg sodyum
101 mg kalsiyum ve
0 kolesterol
bulunur [1].
Soya sütü ayrıca B kompleksi vitaminlerini almanızı sağlar ve özellikle B2 ve B12 vitaminleri için zengin bir kaynak olarak işlev görür [2]. Günlük diyetle yeterli miktarda B12 vitamini almak, hücrelerde DNA üretimini ve onarımını destekler. Bu da kırmızı kan hücrelerinin işlevini artırır. B12 vitamini sinir hücrelerinizin de sağlığını korur.
Tansiyonu Düşürür ve Hipertansiyonu Tedavi Eder
Yapılan araştırmalarda soya sütünün hem sistolik hem de diyastolik kan basıncını düşürerek hipertansiyonu tedavi ettiği ortaya çıkarılmıştır [3]. Her gün soya sütü içmenin, kan basıncını düşüren maddelerin idrarla atılmasını azalttığı görülmüştür [4].
Kilo Vermeyi Hızlandırır
Soya sütündeki lif; obezite, hipertansiyon ve aşırı yağ seviyelerinin tedavisinde yarayışlı olduğu bilinen vücut kitle indeksi, LDL kolesterol düzeyleri ve vücut ağırlığı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir [5]. Obez bireylerde, soya proteinleri düşük yağlı bir diyetle birleştirildiğinde, kas kütlesini de koruyarak kilo vermede yardımcı olur [6].
Tip-2 Diyabet Tedavisinde Yardımcıdır
Yüksek kalsiyum oranı ve düşük yağ içeriği ile soya sütü, diyabetik yemek planınız için mükemmel bir seçenektir. Kolesterolü düşürerek ve kalp-damar sağlığı ile ilişkili sorunları önleyerek diyabet hastalarına yardımcı olur. Yağ düzeyleri üzerindeki etkisinin diyabet tedavisinde faydalı olduğu gösterilmiştir [7]. Soya sütünde bulunan çoklu doymamış yağlar, vitaminler, lifler ve mineraller ve az miktarda doymuş yağlar da kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
Soya sütü de dahil olmak üzere tüm soya ürünleri östrojen yapısına benzer kimyasallar içerdiğinden, soya bakımından zengin bir diyet, yakın zamanda tecrübe ettiğiniz meme kanseri hikayeniz varsa sağlık riski oluşturabilir. Bununla birlikte, bazı soya sütü türleri, ilave şeker içerikleri nedeniyle büyük bir beslenme kayıplarına sahiptir. Eklenen şekerler, besin değeri sağlamadan aldığınız kaloriyi yükseltir ve kardiyovasküler hastalık riskinizi arttırır. Eklenen şekeri en aza indirmek için şekersiz doğal soya sütünü tercih etmeye dikkat edin.
References
- Full Report (All Nutrients): 45202011, SOY MILK, UPC: 008273000253. United States Department of Agriculture.
- https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/4913?fg=&man=&lfacet=&count=&max=&sort=&qlookup=&offset=&format=Full&new=&measureby=
- Dong, Jia-Yi, Xing Tong, Zhi-Wei Wu, Peng-Cheng Xun, Ka He, and Li-Qiang Qin. “Effect of soya protein on blood pressure: a meta-analysis of randomised controlled trials.” British journal of nutrition 106, no. 03 (2011): 317-326.
- Rivas, Miguel, Ricardo P. Garay, Jesús F. Escanero, Pedro Cia, and José O. Alda. “Soy milk lowers blood pressure in men and women with mild to moderate essential hypertension.” The Journal of nutrition 132, no. 7 (2002): 1900-1902.
- Hu, Xiaojie, Jinlong Gao, Qianyuan Zhang, Yuanqing Fu, Kelei Li, Shankuan Zhu, and Duo Li. “Soy fiber improves weight loss and lipid profile in overweight and obese adults: a randomized controlled trial.” Molecular nutrition & food research 57, no. 12 (2013): 2147-2154.
- Deibert, P., D. König, A. Schmidt-Trucksaess, K. S. Zaenker, I. Frey, U. Landmann, and A. Berg. “Weight loss without losing muscle mass in pre-obese and obese subjects induced by a high-soy-protein diet.” International journal of obesity 28, no. 10 (2004): 1349-1352.
- Yang, Bin, Ying Chen, Tong-Chen Xu, Ying-Hua Yu, Tao Huang, Xiao-Jie Hu, and Duo Li. “Systematic review and meta-analysis of soy products consumption in patients with type 2 diabetes mellitus.” Asia Pacific journal of clinical nutrition 20, no. 4 (2011): 593-602.