Yeşil Çay Ekstresi ve “EGCG”

Yeşil çay Camellia sinensis bitkisinin kurutulmuş yaprakları ve tomurcuklarından elde edilen vitamin ve besinlerle dolu, güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Siyah çay veya oolong çayından farklı olarak yeşil çay, üründe yaşanabilecek oksidasyonu önlemek ve tüm besin bileşiklerini korumak için sadece buğulanarak/buharlanarak (steaming yolu ile) elde edilir. Siyah çayın üretim aşamasında ise oksidasyona uğradığı bir fermente basamağı bulunmaktadır. Daha önce yapılan çalışmalarda, yeşil çayın içerdiği bazı “polifenol bileşiklerin” antioksidan özellikleri sayesinde pek çok hastalığa karşı korunmada etkili olduğu bulunmuş, bu maddeler arasında en etkili olanın ise “Epigallocatechin gallate (EGCG)” olduğu son zamanlardaki araştırmalarda vurgulanmıştır. EGCG, polifenollerin kapsadığı “kateşin” adlı grupta bulunan bitki bazlı bir bileşiktir. Serbest radikaller, vücudunuzda oluşan ve miktarı yükseldiğinde hücrelere zarar verebilecek oldukça kararsız parçacıklardır. Kateşinler gibi antioksidanlarca zengin gıdaları tüketmek, serbest radikallerin neden olabileceği hasarı sınırlamada yardımcı olabilir [1]. EGCG, yeşil çay gibi bazı bitkisel gıdalarda bulunmakla birlikte ekstre edilmiş hali besin takviyesi olarak da alınabilmektedir. Sağlık üzerinde pek çok olumlu etkiye sahip olmasıyla dikkat çeken bu bileşiğin faydalarına bakacak olursak:

Tümör Büyümesini Önleyici

Yeşil çayın antioksidan özelliklerinin büyük bir çoğunluğunun içeriğindeki EGCG den kaynaklı olduğu bilinmektedir. Bir antioksidan olarak EGCG, hücreleri oksidatif stresle ilişkili hasarlardan korumaya yardımcı olur ve stres, iltihaplanma, diyabet ve kanser dahil olmak üzere pek çok hastalığa karşı korunmada önemli bir role sahiptir.

Yapılan bir çalışmada, EGCG’nin uygulandığı doza bağlı olarak tümör yayılma faktörü olan bazı kimyasalların (TNF-alfa) aktivitesini bastırıp hücre çoğalmasına karşı güçlü etkiler gösterirken, kanser hücrelerinin bölünmesi sırasında hücre döngüsünü önemli ölçüde durdurma etkisi olduğu gösterilmiştir [2][3].

Beyin – Sinir Sistemi Sağlığını İyileştirici

Farelerde yapılan bir çalışmada, omurilik yaralanması olan farelere EGCG uygulanması sonucu iltihaplanmaların iyileşmesinin yanı sıra sinir hücrelerinin iyileşmesinin ve yenilenmesinin önemli ölçüde arttığı bulunmuştur [4][5]. Bunlara ek olarak insanlarda yapılan çalışmalarda yeşil çay alımıyla bağlantılı yaşlanmaya bağlı olarak görülen Alzheimer gibi hastalıklarda düşüş yaşandığına dair gözlemler yapılmış, ancak net bir şey söylemek için şimdilik veriler yetersiz kalmaktadır [6].

Kalp Sağlığına Destek

EGCG’nin kalp sağlığı için önemli risk faktörlerinden olan kan basıncı, kolesterol ve kan damarlarının tıkanması gibi rahatsızlıkları azaltarak kalp sağlığını destekleyebileceği düşünülmektedir [7][8]. 8 hafta süren bir araştırmada 33 kişiye 250 mg EGCG içeren yeşil çay ekstresi günlük olarak verilmiş ve çalışmanın sonunda kişilerin kötü kolesterol (LDL) seviyelerinde %4,5’lik önemli bir azalma gözlemlenmiştir [9].

Ayrıca yeşil çayın içerisinde doğal olarak bulunan kafein ile EGCG’nin kilo verme ve vücut yağının azaltılması ile ilişkisi olduğuna dair çalışmalar da devam etmekte; yeşil çay tüketmenin kilo vermede yardımcı olduğu düşünülmektedir [10].

REFERANSLAR

  1. Kim HS et al., New insights into the mechanisms of polyphenols beyond antioxidant properties; lessons from the green tea polyphenol, epigallocatechin 3-gallate., Redox Biol. 2014 Jan 10;2:187-95. doi: 10.1016/j.redox.2013.12.022. eCollection 2014.
  2. Guang-Jian Du et al., Epigallocatechin Gallate (EGCG) Is the Most Effective Cancer Chemopreventive Polyphenol in Green Tea, Nutrients. 2012 Nov; 4(11): 1679–1691.
  3. Ohishi T et al., Anti-inflammatory Action of Green Tea., Antiinflamm Antiallergy Agents Med Chem. 2016;15(2):74-90.
  4. Machova Urdzikova L et al., A green tea polyphenol epigallocatechin-3-gallate enhances neuroregeneration after spinal cord injury by altering levels of inflammatory cytokines., Neuropharmacology. 2017 Nov;126:213-223.
  5. Renno WM et al., (-)-Epigallocatechin-3-gallate (EGCG) modulates neurological function when intravenously infused in acute and, chronically injured spinal cord of adult rats., Neuropharmacology. 2014 Feb;77:100-19.
  6. Pervin M et al., Beneficial Effects of Green Tea Catechins on Neurodegenerative Diseases., Molecules. 2018 May 29;23(6). pii: E1297.
  7. Bhardwaj P and Khanna D, Green tea catechins: defensive role in cardiovascular disorders., Chin J Nat Med. 2013 Jul;11(4):345-53.
  8. Eng QY et al., Molecular understanding of Epigallocatechin gallate (EGCG) in cardiovascular and metabolic diseases., J Ethnopharmacol. 2018 Jan 10;210:296-310.
  9. Batista Gde A et al., Prospective double-blind crossover study of Camellia sinensis (green tea) in dyslipidemias., Arq Bras Cardiol. 2009 Aug;93(2):128-34.
  10. Vázquez Cisneros LC et al., Effects of green tea and its epigallocatechin (EGCG) content on body weight and fat mass in humans: a systematic review., Nutr Hosp. 2017 Jun 5;34(3):731-737.