Sofralarımızdan Eksik Etmediğimiz Yağları Tüketmenin Önemi

Yağlar, günlük diyetimizin vazgeçilmez parçalarından biridir. Yağları yiyip-içmekle kalmayıp, cildimizi nemlendirmek, saç diplerimize masaj yapmak ve bazı hastalıkları tedavi etmek için de kullanmaktayız. Vücudumuzun sağlıklı gelişimine yardımcı olabilecek pek çok farklı türde yağ ve her birinin kendine özgü birtakım özellikleri vardır. Amerikan Kalp Birliği’ne göre margarin benzeri hidrojenize edilmiş bitkisel yağlar, kanser, kalp hastalığı, hatta felce sebep olabilirken; zeytinyağı, hindistancevizi yağı gibi yağlar kalp hastalığı ve diyabet risklerinin azalmasında yardımcı olabilmektedir. Yağlardan en iyi verimi alabilmek için, herhangi bir kimyasal madde kullanılmadan elde edilmiş olanları satın almanın ve tüketmenin önemi yüksektir.

Kalp Sağlığına Destek

Zeytinyağı gibi sağlıklı, doymamış yağlar kalp hastalığına da bağlı olan yüksek kan şekeri, tip 2 diyabet gibi rahatsızlıklara ilişkin faktörleri azaltabilir. Zeytinyağı, kötü kolesterolü (LDL) düzenlemeye ve iyi kolesterol (HDL) miktarını arttırmaya yardımcı olabilecek yüksek miktarda tekli doymamış yağ asitlerine sahiptir.

İltihabı Azaltmaya Yardımcı

Hindistancevizi, zeytin, keten tohumu, ceviz, avokado ve kenevir gibi doğal yağlar kendine özgü yangı önleyici (anti-enflamatuar) özelliklere sahiptirler. Örneğin zeytinyağı, anti-enflamatuar etkili bir bileşik olan “oleokant” içerir. Vücut, iltihabı azaltmak ve astım ve arterit gibi iltihaplı hastalıkların etkilerini hafifletmek için zeytinyağındaki tekli doymamış yağ asitlerini kullanır.

Alabalık, ton balığı, somon balığı ve sardalye gibi balıkları haftada en az iki kez yemek, size iyi bir omega-3 yağ asidi kaynağı olacaktır. Balıktan elde edilen omega-3 yağ asitleri de kalp-damar hastalıkları risklerini azaltmaya yardımcı olur. Araştırmacılar, balık yağının yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olan 2 çeşit omega-3 yağ asidi içerdiğini; atardamarların sertleşmesi, kalp krizi ve felç riskini azalttığını bildirmişlerdir.

Avokado, yeryüzündeki en yağlı meyvelerden biri olup kalp dostu tekli doymamış yağlarla doludur. Ayrıca avokado yağı göz sağlığını iyileştiren bir antioksidan olan “lutein” içerir. Yaşlılık lekelerinin görünümünü azalttığı kanıtlanmış olan bir bileşik olan “sterolin”ce de zengindir. Yaraların iyileştirilmesinde ve egzama gibi cilt hastalıklarının tedavisinde etkilidir.

Kenevir yağı, diğer bitkisel yağlardan daha fazla esansiyel yağ asitleri içermesi bakımından benzersizdir. Tip-2 diyabet riskini azaltabilecek olan omega-3 alfa-linolenik asit içerir. Ayrıca cildi iyileştirmeye yüksek seviyelerde katkısı olan omefa-6 gama linolenik asit içerir.

Aspir tohumundan elde edilen aspir yağı kokusuzdur ve yine kalp hastalıklarına karşı mücadeleye yardımcı olan omega-3 yağ asitlerini içerir. Doymamış yağ asitlerince zengin aspir yağı, sıcağa dayanıklı olmadığından yemek pişirmek yerine salata sosu olarak kullanılmalıdır.

Zeytinyağı, salatalara eklenebilir, ekmek ile tüketilebilir, sebzeleri kızartmak veya sotelemek için kullanılabilir. Bunlar için hindistancevizi yağı da kullanabilirsiniz; ancak beslenme verileri hindistancevizi yağının doymuş yağlarca yüksek olduğunu gösterir. Bu da kandaki kötü kolesterol seviyesini artırabilir, sizi kalp hastalıkları risklerine yatkın hale getirebilir. Bu nedenle, hindistancevizi yağı tüketimini kontrol altında tutmak en iyisidir.

Kaynaklar