Sızdıran Bağırsak Sendromu ve Nedenleri

Bağırsak veya gastrointestinal sistem ağızda başlayan, tüm sindirim yolunu içeren uzun bir tüptür. Gıdanın ilk tüketildiği andan itibaren vücut tarafından emilip dışarı salınmasına kadar olan süreçte işlenmesinden sorumludur. Sağlıklı bir bağırsak, genel sağlığın da bir işaretidir. Bununla birlikte, bağırsak geçirgenliği olarak da bilinen sızdıran bağırsak sendromu bağırsak sağlığınızı bozabilen ve diğer birçok tıbbi durumun yolunu açabilen bir durumdur.

Sızdıran Bağırsak Sendromu Nedir?

Sızdıran bağırsak sendromu dünyanın her yerinden insanların geç yaşadığı bir durumdur. Bu bağırsak sendromu sindirim sisteminizle ilgili sorunlar başlatsa da, sağlığınızın diğer yönlerini de etkiler. Bağırsağınız, içinde küçük delikler olan bir ağa benzeyen duvarla kaplıdır. Bu küçük delikler filtre görevi görür ve yalnızca belirli maddelerin geçişini sağlar [1][2]. Daha büyük, zararlı maddelerin vücudunuza girmesini önlemek için bir kalkan görevi görür. Birinin “sızan bağırsağı” varsa, bu, bağırsak zarının hasar gördüğü ve artık en iyi şekilde bir bariyer işlevi göremeyeceği anlamına gelir.

Bağırsak duvarlarınızdaki boşlukların gevşemeye başlamasıyla bağırsak geçirgenliğinin artması olarak da bilinen bir rahatsızlıktır. Bu durum bakteriler, sindirilmemiş gıda parçacıkları ve toksinler gibi daha büyük maddelerin bağırsak duvarlarından kan dolaşımınıza geçmesine olanak sağlar. Daha küçük delikler büyür ve glüten, kötü bakteriler ve sindirilmemiş gıda parçacıkları gibi zararlı maddelerin sisteminize girmesine ve sağlığa önemli ölçüde zarar vermesine izin verir.

Bu Rahatsızlığa Ne Sebep Olur?

 Sızdıran bağırsak sendromu nedeni olarak 4 sebep sayılabilir:

  • Bakteriyel dengesizlik, sızdıran bağırsak sendromunun önde gelen nedenidir. Gastrointestinal sisteminizdeki yararlı ve zararlı bakteri türleri arasında bir dengesizlik olduğu anlamına gelir.
  • Filizlenmemiş tahıllarda, şekerde, genetiği değiştirilmiş gıdalarda (GDO) ve süt ürünlerinde bulunan proteinleri içeren kötü beslenme.
  • Strese uzun süre maruz kalma, bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir ve vücudunuzun zararlı bakteri ve virüsleri yok etme yeteneğini engelleyerek iltihaplanma ve sızıntılı bağırsakla sonuçlanır.
  • Toksin aşırı yüklenmesi, sızdıran bağırsak sendromuna yol açabilir. Günlük olarak 80.000’den fazla kimyasal ve diğer toksik maddelere rastlıyoruz. Bununla birlikte, ana suçlular antibiyotikler, böcek ilaçları, aspirin ve kirli musluk suyudur.

Çölyak hastalığı olan kişilerde glütenin bağırsak geçirgenliğini arttırdığına dair tutarlı kanıtlar vardır [3][4]. Şeker, özellikle fruktoz açısından yüksek sağlıksız beslenme, bağırsak duvarının bariyer işlevine zarar verir [5][6].

Steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler): İbuprofen gibi NSAID’lerin uzun süreli kullanımı bağırsak geçirgenliğini artırabilir ve sızıntılı bağırsağa katkıda bulunabilir [7][8][9]. Aşırı alkol alımı, vücuttaki aşırı iltihaplanma, vitamin ve mineral (A, D vitamini ve çinko gibi) eksikliklerinin her biri, bağırsak geçirgenliğinin artmasına neden olmuştur [10][11][12][13].

Kronik stres, sızdıran bağırsak dâhil olmak üzere birçok gastrointestinal bozukluğa yol açan bir faktördür [14].

Bağırsaklarda milyonlarca bakteri vardır, bazıları yararlı bazıları da zararlıdır. İkisi arasındaki denge bozulduğunda, bağırsak duvarının bariyer işlevini etkileyebilir. Maya bağırsakta doğal olarak bulunur, ancak aşırı maya büyümesi sızdıran bağırsağa katkıda bulunabilir [15].

REFERANSLAR

  1. Schneeman, Barbara O. “Gastrointestinal physiology and functions.” British Journal of Nutrition 88.S2 (2002): S159-S163.
  2. Li, Chuanwei, et al. “Zonulin regulates intestinal permeability and facilitates enteric bacteria permeation in coronary artery disease.” Scientific reports 6.1 (2016): 1-10.
  3. Sander, Guy R., et al. “Rapid disruption of intestinal barrier function by gliadin involves altered expression of apical junctional proteins.” FEBS letters 579.21 (2005): 4851-4855.
  4. Hollon, Justin, et al. “Effect of gliadin on permeability of intestinal biopsy explants from celiac disease patients and patients with non-celiac gluten sensitivity.” Nutrients 7.3 (2015): 1565-1576.
  5. Bischoff, Stephan C., et al. “Intestinal permeability–a new target for disease prevention and therapy.” BMC gastroenterology 14.1 (2014): 1-25.
  6. Spruss, Astrid, and Ina Bergheim. “Dietary fructose and intestinal barrier: potential risk factor in the pathogenesis of nonalcoholic fatty liver disease.” The Journal of nutritional biochemistry 20.9 (2009): 657-662.
  7. Groschwitz, Katherine R., et al. “Intestinal barrier function: molecular regulation and disease pathogenesis.” Journal of allergy and clinical immunology 124.1 (2009): 3-20.
  8. Hollander, Daniel. “Intestinal permeability, leaky gut, and intestinal disorders.” Current gastroenterology reports 1.5 (1999): 410-416.
  9. Bjarnason, Ingvar, and Ken Takeuchi. “Intestinal permeability in the pathogenesis of NSAID-induced enteropathy.” Journal of gastroenterology 44.19 (2009): 23-29.
  10. Ferrier, Laurent, et al. “Impairment of the intestinal barrier by ethanol involves enteric microflora and mast cell activation in rodents.” The American journal of pathology 168.4 (2006): 1148-1154.
  11. Lima, Aldo AM, et al. “Vitamin A supplementation effects on intestinal barrier function, growth, total parasitic and specific Giardia spp. infections in Brazilian children: a prospective randomized, double-blind, placebo-controlled trial.” Journal of pediatric gastroenterology and nutrition 50.3 (2010): 309.
  12. Skrovanek, Sonja, et al. “Zinc and gastrointestinal disease.” World journal of gastrointestinal pathophysiology 5.4 (2014): 496.
  13. Hietbrink, Falco, et al. “Systemic inflammation increases intestinal permeability during experimental human endotoxemia.” Shock 32.4 (2009): 374-378.
  14. Konturek, Peter C., et al. “Stress and the gut: pathophysiology, clinical consequences, diagnostic approach and treatment options.” J Physiol Pharmacol 62.6 (2011): 591-599.
  15. Yamaguchi, Natsu, et al. “Gastrointestinal Candida colonisation promotes sensitisation against food antigens by affecting the mucosal barrier in mice.” Gut 55.7 (2006): 954-960.
  16. Sızdıran Bağırsak Sendromu ve Nedenleri.