Mucizevi Şifa Kaynağı: Sarımsak
Çocukluğumuzun ünlü tekerlemesi ‘Şu yoğurdu sarımsaklasak da mı saklasak yoksa sarımsaklamadan mı saklasak?’’nden tutun da hayatımızın içinde ve hatta neredeyse her yemeğimizde olan muhteşem bir gıda; sarımsak. Girdiği her yemeğe ve mezeye yakışmasının yanında son yıllarda özellikle insan sağlığına yararları sayesinde de çok konuşuluyor. Şimdi bu her yemeğe ve mezeye çok yakışan sarımsağa bir de yakından tanıyalım ve insan sağlığına ne gibi yararları olduğuna bakalım. Sarımsak bitkisi Sarımsak (Allium sativum L.) dünyanın farklı yerlerinde gıda maddesi, baharat ve ilaç niyetine kullanılmış soğanlı bir bitkidir. Tıbbi amaçlarla kullanımı nesilden nesile geçen geleneksel deneyime dayanır. Çeşitli disiplinlerden araştırmacılar şimdi sarımsağın insan sağlığı üzerindeki etkilerini keşfetmeye yönelik çabalamaktadırlar. Araştırmacılar arasında, özellikle de tıp mesleğinde olanlar arasında sarımsağa ilginin nedeni, sarımsağın minimal toksisitesi ve geniş spektrumlu faydalı etkiye sahip olmasından kaynaklanmıştır.
Sarımsak Bitkisinin İçeriği
Sarımsak en az 33 sülfür bileşiği, birkaç enzim ve mineraller; germanyum, kalsiyum, bakır, demir, potasyum, magnezyum, selenyum ve çinko, A, B1 ve C vitaminleri, lif ve su içerir. Ayrıca 17 amino asit içerir. Deneysel çalışmalarda sarımsak anti-viral, anti-bakteriyel, anti-fungal ve antioksidan özellikleri olduğu gösterilmiştir. Sarımsakın bu özellikleri ile kanser, kardiyovasküler hastalık ve enfeksiyonlar gibi birçok farklı hastalığa karşı vücuda yardımcı bir gıda olabilir.
Sarımsak içeriğindeki bazı bileşenler serbest radikallerin oluşumunu engeller, vücudun antioksidan sistemlerini güçlendirir, kötü kolesterol olarak anılan LDL’yi serbest radikallerle oksidasyonundan korur. Sarımsak, sigara dumanında bulunan radikalleri azaltabileceği bildirilmiştir.
Sarımsak, çeşitli toplumlarda bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmek için yüzyıllardan beri kullanılmaktadır. Tarihsel olarak, Louis Pasteur’ün 1858’de sarımsakın antibakteriyel etkisini ilk kez tanımlamasına rağmen, hiçbir referansın bulunmadığına inanılmaktadır. Sarımsağın yararlı barsak bakteri ortamının korunmasına yardımcı olabileceği deneysel olarak gösterilmiştir. Allium sebzeleri, özellikle sarımsak (Alluim sativum Linn.) Hem Gram-pozitif hem de Gram-negatif bakterilere karşı geniş bir antibiyotik spektrumu sergiler ve daha yeni spektrumlu antibakteriyel maddelerin formülasyonu için kullanılabilir.
Sarımsağın bu faydalarını gördükten sonra herkesin hasatalandığı şu günlerde size bol sarımsaklı günler dileriz. Kendinize iyi bakın sarımsakla kalın.
REFERANSLAR
- Singh, Vinay & Singh, Dinesh. (2008). Pharmacological Effects of Garlic (Allium sativum L.). Annual Review of Biomedical Sciences. 10. 10.5016/1806-8774.2008.v10p6.
- Gebreyohannes G, Gebreyohannes M, Medicinal values of garlic: A review. International Journal of Medicine and Medical Sciences. Vol. 5(9), pp. 401-408, September, 2013.
- Bongiorno, Peter & M. Fratellone, Patrick & LoGiudice, Pina. (2008). Potential Health Benefits of Garlic ( Allium Sativum ): A Narrative Review. Journal of Complementary and Integrative Medicine. 5. 10.2202/1553-3840.1084.
- Palani S, Nisha Mary Joseph, Yonatan Tegene and Anish Zacharia, Medicinal Properties of Garlic – A Concise Review. Current Research in Pharmaceutical Sciences 2014; 04 (04): 92-98.
- Bayan L, Koulivand PH, Gorji A. Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J Phytomed. 2014;4(1):1-14.
- Al-salihy, Shaimaa & Karwi, Qutuba & Motib, Anfal. (2014). Antibacterial activity of garlic extract on bacteria isolated from teeth. Diyala journal for pure sciences. 10. 50-58.