Farklı Yönleriyle Hindistan Cevizi Yağı

Marketlerdeki en tatlı tropik meyvelerden biri olan Hindistan cevizinin kökeninin yeri ve zamanı tam olarak bilinmemekte, ancak Güney Pasifikte ortaya çıkmış tarih öncesi bir bitki olduğu söylenilmektedir. Meyvenin içindeki etli kısım beslenme uzmanlarınca yağ ve protein deposu olarak, cevizin iç kısmındaki süt düşük şeker seviyesi dolayısıyla sağlıklı bir içecek olarak tavsiye edilmektedir. Hindistan cevizi yağı ise vücudunuzu çeşitli yollardan destekleyen yararlı bir gıdadır. Bu yağ, diğer minerallerin emilimine yardımcı antioksidan özelliklere sahip olan yağ asitleri ve orta-zincirli yağlar içermektedir [1]. Ketojenik ve Paleo diyetler de dahil olmak üzere pek çok beslenme şeklinde popüler bir yağ kaynağıdır.

Hindistan cevizi Yağı Nasıl Elde Edilir?

Hindistan cevizi yağı, meyvenin etli kısmı kurutularak ya da yaş halindeyken sıkılarak elde edilebilir. Yağın %90 kadarını doymuş yağlar oluşturduğundan oda sıcaklığı ve altında genellikle katı-yarı akışkan bir forma sahiptir. 25˚C’nin üzerinde erimeye başlar, yanma sıcaklığı ise 230 ˚C civarındadır. Yüksek sıcaklıklara dayanıklı olması sayesinde fırınlanan, sotelenen yemekler için iyi bir seçenektir. Ayrıca pişirilmeden salata soslarında da kullanılabilmektedir.

İçeriğinde Neler Bulunur?

Hindistan cevizi yağında kolesterol bulunmaz. Yüksek miktarda enerji ve lipit kaynağıdır. Bunların yanı sıra E ve K vitaminleri; çinko, demir ve kalsiyum gibi mineralleri de içerir [2].

Yağın içeriğinin yaklaşık %90’ını doymuş yağ asitlerinden olan laurikkaprikkaprilikstearik asitler oluşturur. Bu yağ asitleri vücudu hastalıklara karşı korumada bağışıklık sistemini güçlendirici antiviral, antimikrobiyal ve antifungus özelliklere sahiptirler [3][4].

Hindistan cevizinin Sağlık Faydaları

Hindistan cevizinde bulunan bitki sterolleri kan kolesterolünü taklit eden bir kimyasal yapıya sahiptir ve bu da vücuttaki kolesterol emilimini engellemekte yardımcı olabilir.

Hindistan cevizi yağında bulunan orta-zincirli yağ asitlerinin karaciğer tarafından hızlıca sindirilmesi, beynin enerji kaynağı olarak kolayca erişebileceği ketonları oluşturur. Böylece ketonlar beyne gerekli enerjiyi insülin seviyesi yükselmeden sağlarlar [5]. Beynin enerji için glikozu işleyerek insülin üretme yeteneği Alzheimer hastalarında yitirilmiş olduğundan dolayı Hindistan cevizi yağı tüketilerek elde edilen ketonlar, beyin fonksiyonlarının tamirinde alternatif bir enerji kaynağı oluşturabilir [6].

Obezite rahatsızlığı, sağlıksız gıdaların tüketiminin artmasıyla hızla artan, dünyanın en büyük sağlık sorunlarından biridir.  Kilo almak; alınan kalori miktarı ile ilişkiliyken, alınan kalorinin kaynağı da önem arz etmektedir. Her bir besinin vücudumuzu ve hormonlarımızı etkileme şekli birbirinden farklıdır. Bu nedenle Hindistan cevizi yağındaki orta-zincirli yağ asitleri, diğer besinlerde bulunan uzun zincirli yağ asitlerine kıyasla daha hızlı yakılabileceğinden, kaybedilen enerji daha fazla olacaktır. Bu da kilo almayı azaltmada yardımcı olabilmektedir [7]. Ayrıca araştırmacılar, Hindistan cevizi yağından elde edilen ketonların iştah azaltıcı etkilere sahip olduğu belirtmektedir [8].

Ayrıca yağın laurik asit gibi doymuş yağlarca zengin olması ve şeker içermemesi vücuttaki doğal hormon dengesini korumada yardımcıdır [9].

Yağı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hindistan cevizi yağının belirgin bir yan etkisi yoktur. Hindistan cevizine alerjisi olan kişilerin, yağını tüketirken dikkat etmesi gerekmektedir. Marketlerde rafine veya işlenmiş olarak satılan, kimyasal yapısı değişmiş ve bozulmuş Hindistan cevizi yağının sağlık faydalarından çok zararlarının olabileceği, mümkün olduğunca saf ve taze şekilde elde edilmiş yağları kullanmanız gerektiği de unutulmamalıdır.

 

REFERANSLAR

  1. Wilson TA et al. Structured triglycerides containing caprylic (8:0) and oleic (18:1) fatty acids reduce blood cholesterol concentrations and aortic cholesterol accumulation in hamsters. Biochim Biophys Acta. 2006 Mar;1761(3):345-9.
  2. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/04047
  3. Laurene B. et al. Coconut oil and palm oil’s role in nutrition, health and national development: A review. Ghana Med J. 2016 Sep; 50(3): 189–196.
  4. Shilling M et al. Antimicrobial effects of virgin coconut oil and its medium-chain fatty acids on Clostridium difficile. J Med Food. 2013 Dec;16(12):1079-85.
  5. Nafar F et al. Coconut oil attenuates the effects of amyloid-β on cortical neurons in vitro. J Alzheimers Dis. 2014;39(2):233-7.
  6. Newport MT et al. A new way to produce hyperketonemia: use of ketone ester in a case of Alzheimer’s disease. Alzheimers Dement. 2015 Jan;11(1):99-103.
  7. Mumme K et al. Effects of medium-chain triglycerides on weight loss and body composition: a meta-analysis of randomized controlled trials. J Acad Nutr Diet. 2015 Feb;115(2):249-63.
  8. Stubbs BJ et al. A Ketone Ester Drink Lowers Human Ghrelin and Appetite. Obesity (Silver Spring). 2018 Feb;26(2):269-273.
  9. Alan B. F. et al. Coconut oil predicts a beneficial lipid profile in pre-menopausal women in the Philippines. Asia Pac J Clin Nutr. 2011; 20(2): 190–195.