Bahara Hazırlık: Vücudunuzu Sonbahara Sağlıklı Bir Şekilde Hazırlamanın İpuçları

Bahara hazırlık vücudun sağlıklı yapısını korumak adına son derece önemlidir. Yeryüzündeki tüm canlılar günlerin, ayların ve mevsimlerin döngülerine bağlıdır ve doğal olarak bundan etkilenirler. İnsanlar olarak vücudumuz, zamanın devam ettiğini ifade eden havanın aydınlanması, kararması, soğuması ve ısınmasından etkilenir. İnsanlar sağlıklarını korumak ve uzun bir ömre sahip olabilmek adına binlerce yıldır “Doğa Ana”nın rehberliğini takip etmişlerdir. Yaz boyunca dışarıda aktivitelerde bulunup taze sebze meyveleri tüketmiş, kış döneminde otları demleyerek bağışıklık sistemi sağlıklarını korumaya çalışmışlardır [1]. Ancak zaman ilerledikçe davranışlarımız ve alışkanlıklarımız değişti; paketlenmiş yiyecekleri tüketmeye, yapay ışık kullanmaya ve daha az uyumaya başladık. Toplum olarak doğadan uzaklaşırken, optimum sağlık için beslenme, uyuma gibi alışkanlıklarımıza bağlı olmamıza biyolojimiz bu uzaklaşmaya tam olarak ayak uyduramamıştır. Bu nedenle mevsim geçişleri gibi büyük değişim zamanlarında kendimizi korumaya almamız daha büyük önem taşıyan bir hale gelmiştir. Hava sıcaktan soğuğa değişirken vücudunuzda olan değişimleri anlamak önemlidir. Sonbahar ve kışın başlarında sindiriminiz biraz daha yavaşlar, daha fazla uykuya ihtiyaç duyarız, cildimiz ve solunum yollarımız kurur, bu da bizi enfeksiyonlara ve hava kaynaklı grip gibi viral hastalıklara daha yatkın bir hale getirir.

Bahara Hazırlık: Mevsim Sebze-Meyvelerini, Özellikle Kök Sebzelerini Tüketmeye Gayret Edin

Vücutta beslenme, detoksifikasyon, bağışıklık ve metabolik süreçlerin çoğundan sorumlu olduğu için güçlü ve sağlıklı bir sindirim sistemi çok önemlidir. Mevsim sebzelerini tüketmek bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olurken, detoks sürecine de katkı sağlayacaktır [2]. Sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi sağlığı için turp, kereviz, şalgam, tatlı patates, sarımsak, soğan, rezene gibi kök sebzelerini ve tarçın, hindistan cevizi, kekik, karabiber, zencefil gibi sıcak baharları yemeklerinizden eksik etmeyin [3].

Soğuk içecekleri, bitki çayları gibi sıcak içeceklerle değiştirin. Aşırı tüketiminden veya yanlış kullanımından ötürü toksisiteye yol açmayacak şekilde karahindiba, adaçayı, zerdeçal, yeşil çay, papatya gibi otları demleyerek tüketebilirsiniz.

Uyuma – Uyanma Saatlerinize Bağlı Kalmaya Çalışın

“Erken kalkan yol alır.” atasözü altı boş bir söz değildir. Uyku miktarınız optimal sağlık için anahtar bir etken olsa da, araştırmalar uyku rutinlerinizdeki tutarlılığın da büyük bir rol oynadığını göstermiştir. Vücudumuz sirkadiyen bir ritim izler, bu ritim de tutarlılığa dayanır. Uyku düzensizliği ne kadar fazlaysa obezite, hipertansiyon, yüksek kan şekeri, kalp hastalığı ve benzeri sağlık sorunlarının gelişme riski de o kadar fazla olur [4]. Bunun aksine, her gün aynı saatlerde yatan insanlar, daha hızlı uykuya dalarlar, daha sağlıklı sürelerde uykuda kalırlar ve genelde daha iyi bir uyku kalitesine sahip olurlar. Ayrıca daha iyi zihinsel performans, sağlıklı bir ruh hali, daha iyi bir bağışıklık sistemi, yani genel olarak daha bir sağlığa kavuşmuş olurlar. Uykuya geçişi kolaylaştırmak ve rahatlamak için hekim kontrolünde bitkisel yollara başvurmaktan çekinmeyiniz.

Egzersiz Rutininizi Güçlendirin

Yürüyüşlerinizi tempolu yürüyüş ile değiştirerek, egzersizlerinize yoga, pilates gibi programlar ekleyerek kışa doğru yavaşlamaya başlayan dolaşımınızı hareketli tutabilir; gün ışığının az olduğu günlerde ruh halinizi daha canlı bir hale getirebilirsiniz [5] .

Bahara Hazırlık: Cildinizi Doğal Yağlarla Nemlendirin

Hindistan cevizi, avokado, jojoba, argan gibi doğal yağları direkt olarak veya rutin kullandığınız nemlendiricinize ekleyerek cildinize soğuktan kaybettiği nemi geri kazandırabilirsiniz [6][7][8]. Bahara hazırlık için doğru besinlerin alınması ve vücuda takviye sağlayan bitkisel ürünlerin kullanılması tavsiye edilmektedir.

REFERANSLAR

  1. Arnold-Pirtle M, DACM LA. Ancient Healing for Modern People: Food, Herbs & Essential Oils to Detox, Cleanse & Rejuvenate the Body, Mind & Soul. Lulu. com; 2018 Sep 30.
  2. Bengmark S. Gut and the immune system: Enteral nutrition and immunonutrients. InMultiple Organ Failure 2000 (pp. 420-437). Springer, New York, NY.
  3. ur Rehman Z, Chand N, Khan RU. The effect of vitamin E, L-carnitine, and ginger on production traits, immune response, and antioxidant status in two broiler strains exposed to chronic heat stress. Environmental Science and Pollution Research. 2017 Dec 1;24(34):26851-7.
  4. Wulff K, Gatti S, Wettstein JG, Foster RG. Sleep and circadian rhythm disruption in psychiatric and neurodegenerative disease. Nature Reviews Neuroscience. 2010 Aug;11(8):589-99.
  5. Otto M, Smits JA. Exercise for mood and anxiety: Proven strategies for overcoming depression and enhancing well-being. OUP USA; 2011 Jul 28.
  6. Sagiv AE, Dikstein S, Ingber A. The efficiency of humectants as skin moisturizers in the presence of oil. Skin Research and Technology. 2001 Feb;7(1):32-5.
  7. Agero AL, Verallo-Rowell VM. A randomized double-blind controlled trial comparing extra virgin coconut oil with mineral oil as a moisturizer for mild to moderate xerosis. Dermatitis. 2004 Sep 1;15(3):109-16.
  8. Vaughn AR, Clark AK, Sivamani RK, Shi VY. Natural oils for skin-barrier repair: ancient compounds now backed by modern science. American journal of clinical dermatology. 2018 Feb 1;19(1):103-17.