Bağırsak Sağlığı Dikkate Alınmalı!

Bağırsak sağlığı vücut için son derece önemlidir. Vücudunuzdaki tüm organlar sizinle sürekli olarak iletişim halindedir. Sizinle ilgili ters giden bir şeyler olduğunda bir bakıma kendinize çeki düzen vermeniz için size sinyaller verirler. Bağırsaklarınız, vücudunuzu çalışma düzenine sokmaktan sorumludurlar: Yediğimiz yiyecekleri parçaladığında, enerji üretiminden hormon dengesine, cilt sağlığından akıl sağlığına ve hatta toksin ve atıkların yok edilmesine kadar vücudumuzun işlevlerini destekleyen besinleri emerler. Bağışıklık sistemi elemanlarının yaklaşık yüzde 70’i bağırsakta barındırılmaktadır [1]. Bu nedenle sindirim sistemimizin sağlığını koruyor olmak, bedenimizdeki sıkıntıların çoğunu ele almanın anahtarı olabilir.

Bağırsak Sağlığı İçin İşlenmiş Gıdalardan Uzak Durun

İşlenmiş yiyecekler, gıdanın tam olarak emildiği yer olan sindirim yolunda iltihaplanmaya neden olabilir [2]. Bağırsaklarınız, yediklerinizi sindirilebilir yiyecek olarak tanımayabilir ve bunun yerine yüksek fruktozlu mısır şurubu veya yapay malzemeler gibi yiyeceklerin varlığını bir “saldırgan” olarak yorumlayabilir [3]. Bu, vücudumuzun bu yiyeceklerle adeta bir enfeksiyonmuş gibi savaştığı enflamatuar bir tepkiye yol açar. Bütün meyveler, sebzeler ve işlenmemiş etler gibi gıdaları tüketmek, vücudunuzda oluşan bu stresi azaltabilir.

Glüten Sindirim Sisteminizin Dostu Olmayabilir

Çölyak gibi glüten hassasiyetine sebep olan bir rahatsızlığınız olmasa bile, glütenin bağırsak geçirgenliğini arttırdığına dair çalışmalar mevcuttur [4]. Bağırsak geçirgenliği arttığında; sindirilmemiş yiyecek veya bakteri gibi hastalık yapıcı etkenler bağırsak zarından geçebilir, kan dolaşımına girebilir ve iltihaplanma vb. hastalıklara neden olabilir. Glütenin sindiriminizdeki etkisini görmenin en iyi yolu, glüteni en az 4 hafta boyunca tamamen ortadan kaldırmak ve tekrar denediğinizde bağırsağınızın sağlığını gözlemlemektir. Glüten; buğday, sakız, salata sosu, patates cipsi, baharat ve daha fazlası gibi pek çok gıdada bulunabilir.

Prebiyotik Eksikliği Bağırsak Performansında Düşmeye Neden Olur

Yoğun antibiyotik kullandığınız bir dönemden geçtiyseniz, bağırsak floranızdaki yararlı bakterilerin yerine gelmesi için beslenmenize prebiyotik gıdaları eklemeniz gerekmektedir. Çünkü antibiyotikler hastalığa sebep olan zararlı bakterilerin yanında sizin için yararlı olan bakterileri de yok etmektedir [5].

Soğan, sarımsak, kuşkonmaz, muz ve baklagiller gibi prebiyotikler bağırsağınızdaki iyi bakterileri besleyen, mikrobiyomunuzu düzenlemeye yardımcı olan ve değişen bağırsak floranızın etkilerini dengeleyen diyet lifleridir [6].

Prebiyotiklerin yanı sıra, bağırsaklarınız sistemini güçlü tutmak için sağlıklı bir probiyotiklere de ihtiyaç duyar. Lahana turşusu gibi fermente yiyecekler ve kefir gibi içecekler, bağırsağınızın yiyecekleri parçalamasına ve bağışıklık sisteminizi geliştirmesine yardımcı olan canlı kültürlere sahiptir.

Uyku Programınızın Takibinde Olun

Araştırmacılar, bağırsak sağlığınızı iyileştirmenin uykuyu etkileyip etkilemeyeceğini doğrulamak için hala bağırsak-uyku ilişkisini araştırmaktadırlar [7], ancak zayıf uyku ile bağırsağınızın bakteri ortamı arasında kesinlikle bir bağlantı vardır. Yeterince uyumak kortizol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur ve bağırsakların kendi kendini onarması için zaman tanır.

Bağırsak Sağlığı İçin Ruhunuzu Rahatlatın

Stres bağırsaklarınızın çalışma şeklini değiştirebilir. Araştırmalar, meditasyon yapmak için zaman ayırmanın bağırsak rahatsızlıklarının semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir [8].

Beslenmenize dikkat ettiğiniz ve kötü alışkanlıklarınızdan uzak durduğunuz halde bağırsak rahatsızlıklarından kurtulamıyorsanız vakit kaybetmeden bir uzman ile görüşmenizde fayda vardır. Bağırsak sağlığı hafife alınmayacak kadar önemlidir.

REFERANSLAR

  1. Vighi, G., et al. “Allergy and the gastrointestinal system.” Clinical & Experimental Immunology 153 (2008): 3-6.
  2. Furman, David, et al. “Chronic inflammation in the etiology of disease across the life span.” Nature medicine 25.12 (2019): 1822-1832.
  3. Kuzma, Jessica N., et al. “No differential effect of beverages sweetened with fructose, high-fructose corn syrup, or glucose on systemic or adipose tissue inflammation in normal-weight to obese adults: a randomized controlled trial.” The American journal of clinical nutrition 104.2 (2016): 306-314.
  4. Hollon, Justin, et al. “Effect of gliadin on permeability of intestinal biopsy explants from celiac disease patients and patients with non-celiac gluten sensitivity.” Nutrients 7.3 (2015): 1565-1576.
  5. Mantegazza, Cecilia, et al. “Probiotics and antibiotic-associated diarrhea in children: A review and new evidence on Lactobacillus rhamnosus GG during and after antibiotic treatment.” Pharmacological research 128 (2018): 63-72.
  6. Mohanty, Debapriya, et al. “Prebiotics and synbiotics: Recent concepts in nutrition.” Food bioscience 26 (2018): 152-160.
  7. Smith, Robert P., et al. “Gut microbiome diversity is associated with sleep physiology in humans.” PLoS One 14.10 (2019): e0222394.
  8. Kuo, Braden, et al. “Genomic and clinical effects associated with a relaxation response mind-body intervention in patients with irritable bowel syndrome and inflammatory bowel disease.” PloS one 10.4 (2015): e0123861.
  9. Bağırsak Sağlığı Dikkate Alınmalı.