Hindistan cevizi egzotik görünümü ve lezzetiyle dikkatimizi çeken, sağlıklı ve doyurucu tropik bir meyvedir. Meyvesi ve suyunun yanı sıra Hindistan cevizi yağı da sindirimi kolaylaştırma, bağışıklık sistemini iyileştirme gibi sağlık faydalarından ötürü sıklıkla kullanılmaktadır. Ticari olarak doğal Hindistan cevizi yağı ve rafine Hindistan cevizi yağı şeklinde satılmaktadır. Doğal (natürel) yağlar meyvenin etli kısmının kuru ya da yaş iken mekanik olarak öğütülmesi ile elde edilir. Rafine yağlar elde edilirken kokusuzlaştırma ve rengini ağartma gibi işlemlerden geçtiğinden dolayı doğal sızma yağlar tercih edilmelidir.

Günlük Olarak Kullanabileceğiniz Doğal Bir Nemlendirici

Sahip olduğu küçük yağ molekülleri, Hindistan cevizi yağının cilt tarafından emilimini arttırır, bu da onun dermokozmetik alanlarda kullanımını son derece yaygın hale getirmektedir. Hindistan cevizi yağını diğer esansiyel yağlarla, cilt bakım ürünlerinizle karıştırarak veya direkt olarak kendisini cildinizi nemlendirmek, cildin esnekliğini arttırmak ve tırnaklarınızı güçlendirmek için kullanabilirsiniz. Kseroz (kuru cilt) rahatsızlığı olan kişilerde yapılan çalışmalarda Hindistan cevizi yağının etkili ve güvenli bir nemlendirici olduğu kanıtlanmıştır [1]

Cilt Yaşlanmasını Önleyici

Yapılan çalışmalarda, oksidasyonun vücut dokularına verdiği hasarı Hindistan cevizi yağının durdurduğu kanıtlanmıştır [2]. Cildinizi nemlendirirken bir yandan da içeriğindeki E, A vitamini ve antioksidan maddeler sayesinde cilt yaşlanmasına neden olan oksidasyonu engellemede yardımcı olur. Yine antioksidan içeriği sayesinde diğer aroma-terapi yağları ile karıştırılarak masaj ile uygulandığında stres ve zihinsel yorgunluğun neden olduğu baş ağrısını yatıştırabilmektedir [3].

Anti-mikrobiyal bileşenleri sayesinde de akne, sivilce, sedef, egzama gibi cilt rahatsızlıklarına hafifletmede doğal bir seçenek olmaktadır.

Güneşin Zararlı Işınlarından Korunmada Yardımcı

Güneşin ultraviyole ışınlarına fazla veya yanlış zamanlarda maruz kalındığınca ciltte yanık, tahriş, hassaslık, güneş lekeleri gibi rahatsızlıklara neden olur. Bu rahatsızlıklar zamanla cilt kanseri gibi ciddi hastalıklarla da sonuçlanabilir. Araştırmacılar Hindistan cevizi yağının güneşin zararlı etkilerini az da olsa azaltabildiğini kanıtlamışlardır [4][5]. Ancak sadece Hindistan cevizi yağının güneşin verdiği hasarlardan korunmada tamamen yeterli olmadığını da unutmamak gerekir.

Saç ve Saç Derisi Sağlığını Güçlendirir

Hindistan cevizi yağını saçınızı nemlendirmek için saç kremi olarak kullanabilir, saç derisi sağlığınızı iyileştirmek için saç derinize uygulayabilirsiniz. Hindistan cevizi yağında bulunan laurik asitin eşsiz yapısı, bu yağın diğer yağlara göre emiliminin daha fazla olmasını sağlamaktadır. Araştırmacılar saçı şampuanla yıkmadan önce veya sonra uygulanan yağın saçtaki protein kaybını etkili bir şekilde azalttığını belirtmişlerdir [6].

 

REFERANSLAR

  1. Agero AL et al. A randomized double-blind controlled trial comparing extra virgin coconut oil with mineral oil as a moisturizer for mild to moderate xerosis. Dermatitis. 2004 Sep;15(3):109-16.
  2. Tzu-Kai L et al. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. Int J Mol Sci. 2018 Jan; 19(1): 70.
  3. Swee Keong Y et al. Antistress and antioxidant effects of virgin coconut oil in vivo. Exp Ther Med. 2015 Jan; 9(1): 39–42.
  4. Korać RR et al. Potential of herbs in skin protection from ultraviolet radiation. Pharmacogn Rev. 2011 Jul;5(10):164-73.
  5. Chanchal Deep K et al. In vitro sun protection factor determination of herbal oils used in cosmetics. Pharmacognosy Res. 2010 Jan-Feb; 2(1): 22–25.
  6. Rele AS et al. Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage.J Cosmet Sci. 2003 Mar-Apr;54(2):175-92.

Paylaş

Bu makaleyi arkadaşlarınızla paylaşın!

Paylaş

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş!

Open chat
Merhaba, Novanutrica'ya hoş geldiniz. Soru, görüş ve önerileriniz hakkında bize Whatsapp'tan yazabilirsiniz!