Zeytinyağının Yok Sayılamayacak Sağlık Faydaları

Halk arasında, hala yağ tüketiminin sağlığa kötü etkileri olduğunu düşünmektedir. Aksine, bazı yağlar günlük beslenme için çok önemlidir ve eğer yeterli miktarlarda alınmazsa hoş olmayan sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir. Hindistancevizi, avokado, kabak çekirdeği bilimsel araştırmalarla da destekli olan sağlıklı yağ kaynakları arasında bulunurlar. Ayrıca zeytinyağı da yağ tüketimi için mükemmel bir seçim olarak lanse edilmiştir. Zeytinyağı, zeytinden elde edilen doğal bir yağdır. Tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengindir, ülkemizde özellikle Akdeniz ve Ege bölgesinde sofraların vazgeçilmez bir parçasıdır. Zeytinyağında bulunan tekli doymamış yağ asitleri; doymuş yağlar ve trans yağların aksine sağlıklı bir diyet yağı olarak kabul edilir. Yapılan araştırmalar, Akdeniz bölgesindeki ülkelerde yaşayan insanların, Kuzey Amerikalılar ve Kuzey Avrupalılara kıyasla daha uzun ömre sahip olduklarını ve kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve felç risklerinin daha düşük olduğunu göstermiştir.

Zeytinyağında neler bulunur?

1 çorba kaşığı zeytinyağında;

119 Kalori

E Vitamini (1.94 mg)

K vitamini (8.1 mg)

Doymuş yağ (1.9 gr)

Doymamış yağlar (20.4 gr)

bulunur.

Amerikan Kalp Örgütü’nün önerdiği 2000 kalorilik diyete göre günde en fazla 16 gr doymuş yağ tüketilmelidir. Bir kaşık zeytinyağında bulunan doymuş yağ miktarı, bu önerilen alımın %12 sine eşittir.  

Günlük Diyetten Eksik Edilmemesi Gereken Bir Lezzet

Çalışmalar, tekli doymamış yağ içeren bir diyetin, kardiyovasküler hastalık belirteçleri (kalp hastalığı ve felç) üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Ayrıca bu etkiler kronik enflamasyon belirteçleri olan kan basıncı, kolesterol seviyeleri ve kan şekeri seviyelerinde bir azalmayı da içerir.

Dünyada Tip 2 diyabete sahip olan milyonlarca insan vardır. Tip 2 diyabet, şekeri kandan alınarak enerji olarak kullanılmasını sağlayan insülin hormonunun etkinliğini azalmasıyla karakterize edilir. Sızma zeytinyağında bulunan “fenolik” bileşiklerin bu metabolizmayı düzeltmede yardımcı olduğu bulunmuştur.

Doğal zeytinyağı, salatalarda lezzet için kullanılabileceği gibi yemek pişirme için de kullanılabilir. Zeytinyağındaki antioksidanlar yüksek ısıya karşı dayanıklı olmaları ve parçalanmamalarından dolayı birlikte pişirildiği yiyecekler tarafından emilmektedirler. Buna ek olarak, pişmiş yemeğin pişirilme sırasında kaybettiği bazı besinleri tutmasında da yardımcı olur.

Yapılan birçok çalışmanın sonucu olarak, zeytinyağı tüketimi yüksek olan kişilerin meme kanseri ve sindirim sistemi kanseri risklerinin daha düşük olduğu ortaya konulmuştur.

Gördüğünüz gibi, zeytinyağı çok sayıda faydalı madde içerir ve sağlık açısından birçok fayda sağlar. Bu da onun diğer yağ alternatifleri arasında en sağlıklı seçimlerden biri olabileceği anlamına gelir. Sızma zeytinyağı üretmek için kullanılan doğal özütleme işlemi, zeytinden elde edilen tüm besinlerin ve antioksidanların korunmasını sağlar. Doğal sızma zeytinyağı, harika bir antioksidan kaynağı iken; doğal olmayan rafine edilmiş zeytinyağları, içerisinde bulunan önemli besinlerden ve antioksidanlardan arındırılmış olarak satılmaktadır.  Bu nedenle doğru ürünü seçtiğinizden emin olmak çok önemlidir.

Kaynaklar

  • https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/660?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=04053
  • Pelucchi C, Bosetti C, Negri E, Lipworth L, La Vecchia C. Olive oil and cancer risk: an update of epidemiological findings through 2010. Curr Pharm Des. 2011;17(8):805-12.
  • Vallverdú-Queralt A, Regueiro J, Rinaldi de Alvarenga JF, Torrado X, Lamuela-Raventos RM. Home Cooking and Phenolics: Effect of Thermal Treatment and Addition of Extra Virgin Olive Oil on the Phenolic Profile of Tomato Sauces. J Agric Food Chem. 2014 Apr 9;62(14):3314-3320. doi: 10.1021/jf500416n. Epub 2014 Mar 27.
  • Anna Vallverdú-Queralt, Jorge Regueiro, José Fernando Rinaldi de Alvarenga, Xavier Torrado, Rosa M. Lamuela-Raventos. Carotenoid Profile of Tomato Sauces: Effect of Cooking Time and Content of Extra Virgin Olive Oil. Int J Mol Sci. 2015 May; 16(5): 9588–9599.
  • Ramírez-Anaya Jdel P, Samaniego-Sánchez C, Castañeda-Saucedo MC, Villalón-Mir M, de la Serrana HL.  Phenols and the antioxidant capacity of Mediterranean vegetables prepared with extra virgin olive oil using different domestic cooking techniques. Food Chem. 2015 Dec 1;188:430-8. doi: 10.1016/j.foodchem.2015.04.124. Epub 2015 Apr 28.
  • L Schwingshackl, A-M Lampousi, M P Portillo, D Romaguera, G Hoffmann, H Boeing. Olive oil in the prevention and management of type 2 diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis of cohort studies and intervention trials. Nutr Diabetes. 2017 Apr; 7(4): e262.